ai en chatbots

AI en Chatbots – Ontgrendel nu het potentieel en gebruik het bewust: 5+ tips voor succes.

Wat is er precies gebeurd?

Afgelopen  donderdagmiddag, 23 maart 2023, kwamen wij dit artikel van RTL Nieuws tegen over de zo bekende ChatGPT chatbot, welke gebruik maakt van AI.

Waar het om ging, is dat er een fout in het systeem van ChatGPT zat, waardoor een – naar eigen zeggen – kleine groep mensen de titels van de chatgeschiedenis van andere gebruikers konden inzien. Dit is natuurlijk alles behalve de bedoeling en ze zeggen ook dat het ondertussen is opgelost.

Wij, als programmeurs, zijn hier niet verbaasd over. Elk systeem kan te maken krijgen met fouten; het wordt immers nog steeds door mensen gemaakt.

Waar wij ons wel zorgen over maken, is dat wij ook zien dat veel mensen toch snel gevoelige gegevens delen, zonder echt op de hoogte te zijn van de risico’s.

Wat is ChatGPT en AI?

Mocht je dit de laatste tijd niet hebben meegekregen via één of meerdere mediakanalen, dan hierbij een kleine samenvatting.

ChatGPT is een chatbot, ofwel een robot om via internet mee te praten, gemaakt door het bedrijf OpenAI; een bedrijf waar Microsoft miljarden in inversteert. ChatGPT heeft in de afgelopen periode een gigantische boost aan populariteit gekregen en is ondertussen bekend onder meerdere generaties in meerdere vakgebieden.

Het helpt scholieren met het maken van huiswerk en boekverslagen, programmeurs met het schrijven van code en marketeers met de SEO (zoekmachineoptimalisatie). Dit kunnen zij, doordat ChatGPT, en de opkomende concurrenten hiervan, gebruik maken van AI, ofwel artificiële intelligentie (kunstmatige intelligentie).

AI is een breed begrip. In de simpelste vormen kunnen we denken aan een wasmachine. De wasmachine gebruikt op een slimme manier o.a. gewicht, vooringestelde tijd en de opgegeven type was om een wasprogramma samen te stellen. Het feit dat de wasmachine dit kan, komt omdat er een kunstmatige intelligentie in zit die weet welk programma het beste geschikt is voor de instellingen opgegeven door de gebruiker.

Bij chatbots zoals ChatGPT werkt dit net zo. De gebruiker stelt vragen en de chatbot zoekt het best passende antwoord.

Een Chatbot in opleiding

Hoe leert een chatbot eigenlijk welke antwoorden het beste passen bij de vragen?

Het antwoord is vrij complex, maar we zullen een poging wagen om een begrijpbare verklaring te geven. Een chatbot leert van de gesprekken die het voert.

Stel je voor dat je een hele nieuwe chatbot hebt ontwikkeld, die nog helemaal niks weet. Hoe leid je die dan op? Je zou kunnen zeggen dat je chatbot op internet kan zoeken naar passende antwoorden. Kort door de bocht gebeurd dat ook wel, maar er staat ook een hoop onzin op het internet.

Als jouw chatbot dan op het internet zoekt naar antwoorden, hoe zorg je ervoor dat het leert welke antwoorden goed of fout zijn? Dit zouden we kunnen doen door terug te koppelen aan de chatbot of het gegeven antwoord goed of slecht is. Dit laatste zien wij bij bijvoorbeeld ChatGPT gebeuren in de vorm van likes en dislikes. Je kunt aangeven als gebruiker of een antwoord nuttig was, en zoals ChatGPT zelf aangeeft, zijn er medewerkers die gesprekken doorlezen om te kijken of de chatbot nuttige antwoorden heeft gegeven. Zo niet, dan zijn de medewerkers in staat om de chatbot te leren welke antwoorden beter waren geweest.

Gaandeweg wordt een chatbot van gesprekken en terugkoppelingen steeds slimmer.

Waarom schrijven wij hierover?

We kunnen heel goed begrijpen dat al deze razendsnelle technieken, waarvoor bedrijven met miljarden smijten, behoorlijk ingewikkeld en of eng kunnen zijn.

Wij vinden jouw veiligheid heel belangrijk en willen je echt niet ontmoedigen om tools als ChatGPT te gebruiken, sterker nog, het is geweldige technologie die wij wekelijks, misschien wel dagelijks, gebruiken. Echter, hoe fantastisch het ook is, het gebruik van deze tools is niet geheel zonder risico’s.

ChatGPT geeft aan, nadat je bent ingelogd op een gratis account, dat gesprekken door medewerkers kunnen worden nagelezen om de kwaliteit van de antwoorden te verbeteren en de bot “op te leiden”. Niet alleen gebeurt dat door menselijk handelen, maar de chatbot leert ook dagelijks door de honderden, dan wel niet duizenden, vragen die het ontvangt van zijn gebruikers. Dit houdt dus in, dat alles wat jij in die chat deelt, door iemand bekeken kan worden en er een risico bestaat dat je gegevens niet privé blijven.

Dit hoeft niet meteen een probleem te vormen, als je maar bewust omgaat met deze software.

"With Great Power Comes Great Responsibility" ~ Uncle Ben - Spider-man

Zoals de bovenstaande quote al aangeeft, vrij vertaald: “Veel macht komt met veel verantwoordelijkheid”, heb je zelf ook de verantwoordelijkheid om verstandig met je gegevens om te gaan.

Wij willen je dan ook op het hart drukken om verstandig met je data om te gaan, want je weet nooit wie er wel en niet meekijkt. Om je alvast op weg te helpen, bieden we je een lijst met bepaalde gedragsregels die wij onder andere ook hanteren bij Janssen Websolutions omtrent het gebruik van AI software zoals ChatGPT. 

Doe er vooral je voordeel mee.

Gebruik nooit echte namen voor bestanden en personen die herleidbaar zijn of gevoelige informatie bevatten;

Gebruik nooit echte cijfers, bedragen of andere waardevolle data, zoals telefoonnummers, bankrekeningnummers of factuurgegevens;

Zie de software als een collega om een beetje mee te sparren. Zou je aan je collega, die wellicht van een hele afdeling is en die je helemaal niet zo goed kent, ook deze informatie geven? Waarschijnlijk niet;

In plaats van jouw probleem precies aan de chatbot voor te stellen, omschrijf de casus, waarbij je alle gevoelige data achterwegen laat. Heb je een vraag over hoe je een bepaalde factuur moet afboeken in je boekhoudsysteem? Schets dan een situatie met dezelfde strekking, maar geef je eigen gegevens niet prijs;

Kopieër en plak geen productiecode, databasegegevens, servergegevens of andere gevoelige data rechtstreeks in de chat;

Tot slot

Om het nog maar eens te benoemen, wij willen het gebruik van zulke software alles behalve de kop in drukken, sterker nog, gebruik het en groei verder dankzij de hulp van deze tools.

Het zijn geweldige technieken, maar ga er vooral voorzichtig mee om.

De software is er om je te helpen, maar blijf vooral zelf nadenken en neem nooit zomaar het antwoord van de bot als voor waar aan, antwoorden kunnen fout zijn.

Veilig en Zorgeloos groeien. Houd je data veilig.

Wil je meer lezen over hoe je je eigen data veilig kunt houden, bekijk dan eens de andere artikelen op onze blog of stuur je vraag naar ons op via ons contactformulier.